Stilla dagar

En dag vid den lokala regnbågssjön så här på hösten är bland det roligaste man kan uppleva.
Tystnaden är sådan att det känns som om naturen håller andan inför den kommande vintern.
En korp, det ensliga lätet från en ormvråk eller hackspettens trummande mot en torrfura är de enda fågelläten som bryter tystnaden. Fisken rör sig sakta nära ytan, kryssar mot ett omärkligt strömdrag eller upp mot vinden och äter fjädermygg och enstaka landinsekter som blåst ut i sjön. För mig är detta årets bästa torrflugefiske i stilla vatten. Tålamodskrävande och långsamt, det gäller att se de minimala krusningarna på ytan som indikerar en fisk, att se vilket håll fisken rör sig och att lägga ut en minimal torrfluga framför den. Många gånger gör man en felbedömning, är det stilla dagar virvlar fisken ibland under flugan, men vägrar gå på bluffen. Men ibland, ofta nog, fungerar det och man kommer i kontakt med en urstark fisk i perfekt kondition.
Dags att tända en cigarr.


Comments are closed.