Ta reda på vilka fiskar du får fånga

Vattendrag kan ha olika sorter fiskar som du kan stöta på. Men är det tillåtet för dig att ta upp alla arter som nappar? Det beror faktiskt på var du fiskar någonstans. Fiskar du i vatten som ligger på din egna mark eller liknande får du oftast plocka upp alla arter som finns. Gäller det sjöar eller platser som andra personer äger del av kan reglerna variera i vilka arter som är tillåtna att plocka upp och ibland även hur stora de måste vara.

När får jag fiska de olika arterna?

Det varierar lite. Vissa arter får du endast fiska under vissa månader på året medan andra arter är tillåtna att fiska året runt. Detta gäller både i mindre vattendrag och i havet. Det rekommenderas därför att du alltid tar reda på reglerna som gäller för just det område du befinner dig i.

Fiskarna som måste slängas tillbaka i vattnet

Skulle du råka fånga en fisk som du egentligen inte får måste du släppa tillbaka den. Det finns dock en del du måste tänka på. Det är okej att ta upp fisken, mäta den, väga den och ta bild av den. Så länge du gör det relativt snabbt. Skulle du fångat flera olagliga fiskar rekommenderas det att du har hinkar med vatten där du kan förvara dem under tiden som du väger, mäter och fotograferar dem. Oavsett hur många olagliga fiskar du får upp är det viktigt att du får tillbaka dem i vattnet så snabbt som möjligt. Var även försiktig så kroken inte skadar fisken och/eller dess gälar och fenor.

Om du fångar en skadad fisk

Skulle du fånga en olaglig fisk som är skadad eller du är osäker på om den kommer klara sig när du släpper tillbaka den bör du kontakta en fiskeklubb. Det kan finnas någon i närheten som har mer kunskap och möjlighet att komma till dig för att ta en titt på fisken. Skulle du se att fisken är väldigt allvarligt skadat bör du alltid avliva den, och även ta en bild på fisken. Har du kontakt med en fiskeklubb kan du visa fisken för personen du pratat med. Detta gäller framförallt om du tror att fisken blivit skadat av tjuvfiske eller om du tror den har en smittsam sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *