Var är det tillåtet att fiska och vad krävs?

Allemansrätten vi har i Sverige gör att du kan använda naturen på ett rätt fritt sätt. Men för fiske finns det en del regler. Kommunerna eller länsstyrelsen har ofta kunskapen och informationen om vad som gäller i de olika länen. Det är dock din uppgift som fiskare att ta reda på reglerna.

Vad krävs egentligen för att få fiska?

Det beror lite på var du befinner dig och hur du ska fiska. För havsfiske är det sällan krav på fiskekort, du måste däremot känna till vilken storlek på fiskarna som är lagliga att plocka upp. Beger du dig ut på havet är det även rekommenderat att du tar med dig en telefon så du kan rapportera eventuell fångst. Det kan nämligen hända något som gör att du måste plocka upp och behålla en fisk som egentligen inte är laglig.

Ska du fiska i en sjö, älv eller å istället måste du många gånger skaffa ett fiskekort. Du måste självklart även ta med dig all utrustning. Vid vissa områden kan du fråga markägaren om tillstånd. Det finns platser som kräver fiskekort, men har du tillåtelse från den som äger marken anses även det vara giltigt.

Är det tillåtet att fiska året om?

På de flesta platser är det tillåtet att fiska hela året runt. Dock kan det finnas restriktioner i en del vattendrag, till exempel när det ska planteras ut ny fisk eller när den befintliga fisken leker. Förutom under dessa tider är det då tillåtet att fiska. Dock kan det förekomma vissa arter som endast är lagliga att fiska under vissa månader. Detta innebär att du till exempel endast får fiska en viss art mellan juni till augusti, eller mellan april och juli. Reglerna kan variera en hel del vilket innebär att du alltid bör kolla upp dem innan du beger dig ut och fiskar på en ny plats.

Om reglerna inte skulle följas

Skulle reglerna inte följas finns det en chans att du får böter. Mer allvarliga brott kan leda till fängelse, men detta är väldigt ovanligt. Andra straff som kan ske är att du blir förbjuden att fiska eller att din utrustning beslagtas. Skulle utrustningen endast innebära ett metspö förlorar du inte så mycket pengar, men en riktig och stor utrustning kan kosta tusentals kronor.

Behöver jag fiskekort för alla typer av fiske?

Det har alltid funnits lite av en gråzon när det kommer till fiskekort och vad som är tillåtet. Vissa anser att det inte är lika viktigt med fiskekort när du ska meta eller för nätfiske. Andra säger att man ska betala för de fiskar man fångar, och inte mer. Men idag är det så att fiskekort gäller för alla fisketekniker, eller att du har markägarens tillstånd, så länge fisket sker i älv, å eller sjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *